Punt

Punts bàsics de mitja

Avui l’entrada de punts bàsics per teixir amb llana a mà va dedicada a totes aquelles persones que ja saben com posar punts  i fer els dos punts bàsics, tal com vam explicar en entrades anteriors, i molt especialment a en Jordi Camins, Diana (la Belga) per què s’animin a fer alguna cosa més que els punts bàsics i que han demanat explicacions per a principiants.

Un cop ja tenim apresos i practicats els dos punts bàsics, cal fer un pas endavant. Hi ha dos tipus d’elaboració del punt que combina els dos punts bàsics ja explicats i que serveixen per fer més originals els nostres jerseis i les nostres labors.

En primer lloc tenim l’elàstic, goma o baixos:

Elàstic

Elàstic per a jersei

– Elaboració: Es tracta de combinar el punt dret i revés d’un en un o de dos en dos, depenent del tipus d’elàstic que volguem que ens quedi. A la fotografia podem observar un elàstic d’un punt del dret i d’un punt al revés. A la passada següent se segueix el mateix patró imitant la passada anterior.
– Utilització: L’elàstic l’utilitzem per fer la part baixa d’un jersei, per fer el coll i els punys.
Raó: Amb l’elàstic els jerseis queden més adaptats al cos, la punta no s’enrosca cap amunt i és aconsellable fer una mica d’elàstic en el baix de qualsevol jersei. ( La mida d’aquest dependrà del nostre gust i del tipus de jersei que volguem fer)

En segon lloc, el punt de blat:

Punt de blat

Punt de blat

– Elaboració: Es tracta de combinar el punt del dret i del revés d’un en un tal com observem a la fotografia. A la passada següent se segueix el patró de la passada anterior, però a la tercera es canvia, és a dir, on hi havia punt del revés ara farem punt del dret. En el cas que es contradigui el punt a cada passada s’anomena punt d’arròs.

– Utilització: El punt de blat o d’arròs el podem utilitzar per fer qualsevol jersei, jaqueta, etc.

-Raó: No hi ha cap raó en especial per utilitzar aquest punt, simplement que al no ser un punt tan simple els jerseis ens quedaran més elaborats i una mica diferent de la resta de jerseis que existeixen.

Un pas més enllà… dues trenes

Per a jerseis, bufandes, mantes i altres elaboracions que imaginem teixir amb punt de llana a mà sempre és més original incloure alguna sanefa, com ara una trena. Avui us mostraré com fer les dues trenes més bàsiques que existeixen:

La primera trena és la més bàsica:

– Si, posem per cas, fem una trena de 8 punts haurem de creuar 4 punts per davant dels altres 4 i fer-los normalment tal com indica vídeo.

La segona trena és una mica més elaborada:

– Si continuem amb la trena de 8 punts haurem de creuar 2 punts per davant, fer 4 punts i creuar els 2 últims punts per darrere. Seguiu les instruccions com en el vídeo.

Atenció!:

– Per tal d’elaborar correctament la trena cal calcular els punts amb què les farem. També cal tenir en compte que al costat de les trenes s’hauran de fer uns quants punts del revés (o tots) per tal de fer ressaltar el nostre dibuix.

– Les trenes poden ser de l’amplada que nosaltres desitgem, però el càlcul s’haurà de fer abans de començar a fer punt.

Anuncis

6 thoughts on “Punts bàsics de mitja

  1. Retroenllaç: El secret millor guardat del punt! | Maketué – Per a persones originals

  2. Retroenllaç: Jersei de mànigues ranglan | Maketué – Per a persones originals

  3. Retroenllaç: Jersei molt especial…. | Maketué – Idees per a persones originals

  4. Retroenllaç: Vestit de llana hivernal | Maketué – Idees per a persones originals

  5. Retroenllaç: Jaqueta de punt d’una peça | Maketué - Idees per a persones originals

  6. Retroenllaç: Bossa de punt | Maketué - Idees per a persones originals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s